El jaciment de Llívia ha proporcionat algunes monedes que van configurant dades importants sobre el comerç i aprovisionament de numerari d’aquest municipi. No són moltes però es van incrementant campanya rere campanya. Abans de la fundació de la ciutat ja existien algunes monedes ibèriques a diversos jaciments de la Cerdanya que aportaven informació sobre la circulació en aquest territori des del segle III aC fins al I dC (Campo i Mercadal, 2007). Si bé predominen les ceques ibèriques hispanes, també la Cerdanya s’aprovisionava de moneda de Roma i d’altres ceques de la Gàl·lia. Un dels fets destacables és que no sembla existir gaire dependència de les ceques d’Empúries ni d’Iltirta.

Difusió de les monedes procedents de la Cerdanya (De Soto, 2012)
Difusió de les monedes procedents de la Cerdanya (De Soto, 2012)

A la zona de Les Colomines apareixen les primeres monedes republicanes i un denari d’August, que dataria aquesta etapa fundacional. Hi ha d’altres monedes d’època Alt-Imperial i recentment un sesterci de Marc Aureli del 139 dC.

Monedes de J.Cèsar i Tiberi
Monedes de J.Cèsar i Tiberi

Finalment, d’època tardana i associat a l’enterrament del macaco, es va documentar un tresor de 201 monedes (minimi) datades entre el 430-600 dC, i que conformen també una troballa excepcional de la fase tardoantiga (Guihard et alii, 2016).

Sesterci d'Antoninus Pius (139 dC)
Sesterci d’Antoninus Pius (139 dC)