Avui, dia 28 de maig, s’ha completat la primera part de la campanya d’excavacions del fòrum de Llívia realitzada per l’empresa Arqueolegs.cat. L’objectiu d’aquesta primera part de la campanya era doble: completar el coneixement de l’estratigrafia de la part central del fòrum i fer una rasa a la zona oriental exterior del fòrum per ubicar els futurs serveis de gas i electricitat.

En la part central, s’han anat excavant els horitzons tardoantics desmuntant els nivells d’enderroc. S’ha identificat una habitació tardoantiga – que provisionalment dona una datació entre el segle V i VII dC (àmfora Keay LXII) – a més a més del seu paviment corresponent, així com la solera d’una possible porta. Aprofitant un retall posterior, s’ha arribat també a nivells d’època altimperial amb un preparat de morter del terra de l’habitació 2. Sembla que aquesta habitació era de grans dimensions, i a falta de confirmació, podria tenir un terra d’opus sectile – cosa que explicaria el gran volum de crustae trobades en d’altres parts del fòrum.

Nivell de l’habitació 2 amb restes de morter

Pel que fa a la rasa de serveis, una de les prioritats d’aquest any era aconseguir que els serveis de gas, electricitat i aigua que passen pel centre del fòrum, trobessin una ubicació més adequada per la part oriental exterior del fòrum i pel canal d’Angustrina. Per aquesta raó, s’està excavant una rasa d’un metre i 60 cm de fondària per la part oriental per sota del nivell d’ús d’època altimperial. La rasa ha permès documentar els treballs d’anivellament i aportació de terres romans fins arribar a la terra natural. Sempre hi hagut el dubte de si hi havia una ocupació o freqüentació anterior de la zona, i si bé tenim materials anteriors, tots els estrats semblen datar-se en cronologies altimperials. Aquesta és una de les zones que s’ampliarà en les excavacions dels mesos d’agost i setembre.

Rasa de la part oriental del fòrum
Rasa de la part oriental del fòrum