Els documents continguts en arxius públics tenen la consideració d’informació pública als efectes de la Llei de transparència. Per tant, qualsevol persona té dret a accedir als documents integrants d’un arxiu públic sense més limitacions que les previstes a la Llei de transparència.

La mateixa Llei de transparència preveu que l’accés a la informació pública en matèries que tenen establert un règim d’accés especial es regula per la norma específica i, amb caràcter supletori, per la Llei de transparència.

En aquest sentit, els articles 34 a 37 de la Llei 20/2001, de 3 de juliol, d’arxius i documents, conté les condicions i les limitacions per accedir a documents públics.

D’una banda, l’article 36 preveu que les exclusions establertes legalment pel que fa a l’accés a documents públics queden sense efecte al cap de trenta anys de de la producció del document, excepte que la legislació específica prevegi una altra cosa.

I l’article 37 estableix límits que l’accés a documents públics que continguin dades personals que puguin afectar la seguretat, l’honor, la intimitat o la imatge de les persones, poden ser consultats, amb caràcter genera, en els casos següents:

  • Amb el consentiment de les persones afectades
  • Quan hagin passat 25 anys des de la mort de les persones afectes
  • Si es desconeix la data de la mort de les persones afectades, quan hagin passat 50 anys de de la producció del document